19 de març del 2022

ÉS A PUNT DE SORTIR EL LLIBRE "LLIRI D'AIGUA. POESIES I CANÇONS POPULARS", COORDINAT PER QUIRZE GRIFELL

 


Lliri d'aigua. Poesies i cançons populars
320 pàgines. 
Edicions de l'Albí, Escriptors del Berguedà, Grup de Viver. 
 
Prefaci d'August Bover, volum coordinat per Quirze Grifell. 
 
Un total de 126 composicions classificades en 10 apartats temàtics: amor, jocs de paraules, oficis, dones, lladres i bandolers, humor i sàtira, festes populars, paisatge, goigs, i encara més coses. Recull també poesies de to popular d'autors berguedans: Climent Forner, Climent Peix, Jaume Huch i Guixer, Madrona Oncins, Montserrat Ballarà, Àngel Pons i Guitart, Agustí Ferrer, Josep Maria de Martín, Marcel·lí Massana (Panxo), Jaume Huch i Camprubí, Jordi Cussà i Francesc Ribera (Titot), entre d'altres.  
Hi trobareu els gèneres musicals més populars: caramelles, sardanes, goigs, cobles, corrandes, nadales, danses i jocs. Un viatge a les arrels per saber d'on venim i projectar-nos cap al futur.

VAGA DE MESTRES

Deu haver estat la ventada d'aquesta nit que s'ha emportat la pancarta que un sindicat de mestres havia penjat a la plaça dels Països Catalans de Berga, davant del magatzem del Josep Canal. Jo l'havia fotografiada per comprovar si algú s'adonava de l'error i el corregia. La natura és sàvia: ho ha fet el vent. La pancarta ja no hi és.


 

12 de març del 2022

Solsona: PRESA DE POSICIÓ DEL BISBE FRANCESC CONESA

Aquest matí ha iniciat el seu pontificat solsoní el bisbe Francesc Conesa. Com que des d'aquella comarca també es veu el Pedraforca i som del mateix bisbat, aquest quadern en vol deixar constància.

La cerimònia, retransmesa per a tot l'estat per la televisió dels bisbes, "Cadena 13", ha estat tota en català, fins i tot els parlaments del Nunci del Sant Pare, el filipí Bernardito Cleopas, que ja és mèrit. 

Els cants han anat a càrrec de l'orfeó Nova Solsona i monsenyor Valentí Miserachs, director i mestre de capella de Santa Maria la Major de Roma, ha interpretat les peces a l'orgue de la capella del Claustre (el de la catedral està en procés de restauració).

Acabada la cerimònia religiosa, les comparses festives de Solsona han acompanyat el bisbe i demés personalitats fins a la plaça major, on, en honor del nou prelat, ha ballat l'Àliga. 

Fotos: BNG