30 de juliol del 2007

Josa de Cadí i Gósol, país de càtars

Anne Brenon va parlar l'any passat (6.8.06) a l'església de Josa (al seu costat, l'historiador Xavier Escura). Foto: BNG


L'any passat, a l'església de Josa vam poder escoltar l'Anne Brenon, fundadora de la revista Heresis, arxivera, paleògrafa, diplomada en Ciències Religioses a l'École des Hautes Études, especialista en catarisme. El 1988 va publicar a Tolosa, a l'editorial Lobatières, Le vrai visage du catharisme, traduït aquí per El veritable rostre dels càtars (Pagès; Lleida, 1998). Va generar sorpresa, en certs ambients, el plagi que li va fer Jesús Rodés a Els càtars; problema religiós, pretext polític (Ed. 62; Barcelona, 1994). Jesús Rodés havia polemitzat sobre el tema càtar amb l'historiador Jordi Ventura (1932 - 1999).
En acabar l'acte de l'any passat, vaig veure el filòsof Josep Montserrat, que té casa a Gósol, acostar-se a l'Anne Brenon: li va lliurar un exemplar de la seva traducció de l'Evangeli de Judes a l'espanyol (Edaf; Madrid, 2006); traducció meritòria, perquè és directa del copte i inclou un estudi sobre la tradició gnòstica, tema en el que Montserrat és especialista internacionalment reconegut.

Aquest any parlarà Camila del Mármol, becària de doctorat al departament d'Antropologia Cultural i Història d'Amèrica i Àfrica de la Universitat de Barcelona. Té un treball publicat, Escenificando tradiciones. Una aproximación a los usos del pasado cátaro en los Pirineos catalanes a la Revista bibliográfica de geografía y ciencias sociales (núm 674; Universitat de Barcelona, 2006).El tema de la conferència serà La recuperació de la memòria dels càtars.
Una altra activitat d'interès de la Jornada és la visita guiada, especialment a la balma de Cal Colomer, on la llegenda situa un episodi càtar, i a l'església, edificada sobre les runes del castell i aprofitant les seves pedres. Els comentaris aniran a càrrec del berguedà Miquel Moya, popular empleat de farmàcia i col·leccionista d'armes antigues, i l'historiador Carles Gascon.

I encara una recomanació: visita a la fonda cal Joan Fuera, on el Ramon Canudas, homònim del Ramon de Josa que protegia l'heretgia, acull el visitant en un ambient tan casolà que plau en gran manera per la seva familiaritat.


XII Jornades dels refugis càtars al Pirineu català
Programa

Dissabte, 4 agost del 2007, Gósol
Centre Ordenador d'Activitats de Muntanya
7 de la tarda Xerrada-col·loqui sobre cuina medieval amb el gastrònom Toni Massanés i la Dra. en Història M. Dolors Santandreu.

Diumenge, 5 d'agost del 2007,
Josa de Cadí
10 Parades d'artesans i llibres de tema càtar
11 Visita comentada per Miquel Moya i Carles Gascón a la balma de Cal Colomer (lectura de la llegenda) i a l'església (antic castell). Cercavila.
12 Concert a l'església pel Cor Burdieu
2/4 d'1 Taller infantil de manualitats
2/4 de 2 Animació infantil
2 Dinar popular (reserves al tel 973 35 31 12)
4 Gimcana infantil (Recerca del tresor càtar)
2/4 de 5 Conferència: La recuperació de la memòria dels càtars, per l'antropòloga Camila del Mármol
6 Cercavila i cançons