28 d’octubre de 2005

Fotografies

Aquest capvespre tardoral, amb un bri de clariana envoltat d’un cel ben rúfol, a la línia elèctrica que ressegueix paral·lela la carretera a prop de Montmajor s’hi ha parat un estol d’orenetes. El més petit indici de moviment, de soroll, les esvalota i s’apressen a anar una mica més enllà com empeses per la por i la desconfiança. Només després d’aconseguir un bon amagatall, el fotògraf podrà captar-les enfilades en formació dalt del cable. Les orenetes són una au migratòria. Abans del rigor de les fredorades hivernals ja hauran marxat. El seu plomatge selecte, blanca la panxa i negra la resta del cos, desapareixerà un dia d’aquests dels nostres paisatges. Diuen els llibres que les orenetes volen cada hivern cap a les calideses del clima africà. Tornaran amb el bon temps.

Com les orenetes, moltes persones han d’abandonar els seus països fugint de la misèria i la guerra. Venen cap aquí. La seva odissea és de vegades tan arriscada que més d’un hi deixa la vida. I per a nosaltres, aquests morts de les pasteres només són una xifra freda, una fotografia descaradament sensacionalista on una manta sinistra cobreix el cos d’un ésser humà que tenia il·lusions. Que era capaç de sofrir i estimar com nosaltres.

4 comentaris:

Emily Santiago ha dit...

N.J. students ordered to take down blogs
A Roman Catholic high school has ordered its students to remove personal blogs from the Internet in the name of protecting them from cyberpredators.
Find out how to buy and sell anything, like things related to construction ky road on interest free credit and pay back whenever you want! Exchange FREE ads on any topic, like construction ky road!

Roberto Iza Valdes ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Tabal ha dit...

Les orenetes reposen
al camí de Montmajor.
Per fugir de la fredor
a volar lluny es disposen.

Quants famolencs es proposen
volar cap a un món millor?
Sigui estiu o bé tardor,
alcen el vol els que gosen.

Contra el vent i les onades
han de posar rumb al nord
per arribar a bon port.

Els esperen barricades,
totes les portes tancades,
el rebuig, potser la mort.

Iza Roberto ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.